Når gruten blir næring

Problemet
I Norge importeres det 43 000 tonn kaffe hvert år. I Bergen går avfallet/kaffegruten fra denne kaffen i restavfallet. Her blir det blandet med annet avfall og brent i Rådalen. Det er en utfordring for miljøet og det koster penger som restavfall.

Løsningen
Hva med å bruke dette avfallet til å skape nye produkter og drive jordfornying?
Fuktig kaffegrut kan med fordel brukes til andre ting en brensel. 

Vi har derfor startet med med innhenting av gruten fra våre største kunder. Dette gjør vi fordi vi ønsker å finne løsninger for fremtiden på hvordan vi kan lage ny næring av kaffeavfall. Først ut er Eviny (tidligere BKK), Toro, KCA og Domstein Sjømat AS i Bergen. De ønsker at kaffegruten skal bli til næring. For Eviny samler vi inn ca 10 tonn grut i året.

Forskning og produkter

Vi ønsker å finne ut måter å kunne benytte store mengder med gruten til nettopp å skape ny næring. Dette er en komplisert prosess. Nettopp fordi det ligger utfordinger knyttet til logistikk, oppbevaring og prosessering av våt kaffegrut. Dette ønsker vi å se nærmere på.

Vi starter snart opp med å dyrke østerssopp på kaffegrut. Vi har vert på kurs hos gruten i Oslo for å lære å lage østerssopp. Se vår video derfra her. Østerssopp er en matsopp som kan gi deg en rik smaksopplevelse når den blir tilberedt riktig. Soppen er mild på smak og ser god ut.

Grutenprosjektet

Vi samler inn gruten fra storkunder. Dette gjør vi for å redusere kaffeavfallet og lage ny næring i stedet. Hittil har vi løst logistikken, fått en start på det volumet vi trenger og funnet hvem vi skal samarbeide med. Vi har kommet godt i gang med prosjektet, men har fremdeles en vei og gå. Det er nå eventyret starter. 

Ønsker du at din bedrift skal bli grutkunde? Ta kontakt på tlf: 55 24 63 03 eller send oss en melding i skjemaet nedenfor.

Se vår video fra når vi besøker Eviny (BKK) i sitt nye hovedbygg i Bergen. Kjetil Jensen forteller litt om hva han syns er spennende med grutenprosjektet. Se den her. 

Hva gjør vi?

Det Bergenske Kaffeselskap er opptatt av kvalitet, smak, bærekraft og miljø. Våre kaffemaskiner er produsert av Bravilor og Aequator som begge har Miljø og Kvalitetsstyrings-sertifiseringene ISO9001 og ISO1400. Vår mest bærekraftige kaffe kommer fra Arvid Nordquist og er 100% bærekraftig og klimakompensert. Vi benytter  el-bil så sant det lar seg gjøre med avstander og oppdrag. I tillegg håper vi å inspirere til økt interesse for gruten som en ressurs. 

Visste du at du kan påvirke jordsmonnet ved å tilsette kaffegrut, slik at hortenisaer får en dyp blå farge?

Kontakt oss gjerne om du ønsker å se nærmere på våre produkter, prøvesmake eller høre mer om vårt grutkundetilbud. Tlf: 55 24 63 03 eller send oss en melding nedenfor.